«Τα ψηφοδέλτια απόντες είναι πραγματικά ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούν να ψηφίσουν»: Οι ψηφοφόροι που ζουν με αναπηρίες αναζητούν σαφήνεια

Τέσσερις ψηφοφόροι του Ουισκόνσιν που ζουν με αναπηρία θέλουν ένας ομοσπονδιακός δικαστής να αποφασίσει ότι μπορούν να λάβουν ψηφοφορία με βοήθεια αφού το Ανώτατο Δικαστήριο του Ουισκόνσιν περιόρισε τους τρόπους επιστροφής των απόντες ψηφοδελτίων.

Η Law Forward, μια μη κερδοσκοπική δικηγορική εταιρεία, εκπροσωπεί τους τέσσερις ψηφοφόρους. Υπέβαλαν μήνυση την Παρασκευή κατά της Εκλογικής Επιτροπής του Ουισκόνσιν και του διαχειριστή της Μέγκαν Γουλφ. Και οι τέσσερις ψηφοφόροι είναι σωματικά ανίκανοι να ψηφίσουν αυτοπροσώπως και απαιτούν τη συνδρομή φροντιστών για την αποστολή ψηφοδελτίων απόντες.

Σε μια απόφαση 4-3 αυτόν τον μήνα, η συντηρητική πλειοψηφία του Ανώτατου Δικαστηρίου της πολιτείας αποφάσισε ότι κανένας άλλος εκτός από τους ψηφοφόρους δεν μπορεί να επιστρέψει τα ψηφοδέλτια των απόντων στους τοπικούς εκλογικούς υπαλλήλους τους. Οι δικαστές δεν εξέτασαν εάν οι άνθρωποι που ψηφίζουν απόντες μέσω ταχυδρομείου μπορούν να ζητήσουν από κάποιον άλλο να τοποθετήσει το ψηφοδέλτιό του σε γραμματοκιβώτιο. Ωστόσο, η Wolfe δήλωσε ότι πίστευε ότι η απόφαση του δικαστηρίου έδειξε ότι οι ψηφοφόροι πρέπει να ταχυδρομήσουν τα δικά τους ψηφοδέλτια.

Οι τέσσερις ψηφοφόροι είπαν ότι η απόφαση του δικαστηρίου και οι παρατηρήσεις του Wolfe τους εμποδίζουν ουσιαστικά να συμμετάσχουν στην απρόσκοπτη ψηφοφορία. Θέλουν έναν ομοσπονδιακό δικαστή να τους αποτρέψει «από το να στερηθούν παράνομα το δικαίωμα ψήφου τους». Υποστηρίζουν ότι η ερμηνεία και η εφαρμογή του νόμου από το WEC παραβιάζει το Σύνταγμα των ΗΠΑ, τον Νόμο για τα Δικαιώματα Ψήφου, τον Νόμο για τα Πολιτικά Δικαιώματα και τον Νόμο για τους Αμερικανούς με Αναπηρίες.

«Πιστεύουμε ότι όταν οι ψηφοφόροι ρίχνουν αυτές τις απούσες κάλπες, έχουν το δικαίωμα να το κάνουν μέσω τρίτου μέρους, αυτό που ονομάζουμε βοήθεια για την επιστροφή ψηφοδελτίων», δήλωσε ο Scott Thompson, δικηγόρος που κατέθεσε τη μήνυση για λογαριασμό των ψηφοφόρων. «Και απλώς φροντίζουμε να αποσαφηνιστούν και να παγιωθούν εδώ στο Ουισκόνσιν αυτές οι ομοσπονδιακές προστασίες που διασφαλίζουν αυτό το δικαίωμα».

Ο Γενικός Εισαγγελέας Josh Kaul, ο οποίος εκπροσωπεί την επιτροπή στη μήνυση, είπε στο α δήλωση Δευτέρα που ένας ψηφοφόρος μπορεί να ζητήσει από κάποιον άλλο να τοποθετήσει το ψηφοδέλτιό του απόντες στο ταχυδρομείο.

«Κάθε ψηφοφόρος στο Ουισκόνσιν που έχει δικαίωμα ψήφου θα πρέπει να μπορεί να ψηφίσει», είπε ο Kaul.

Η μήνυση έρχεται τις τελευταίες εβδομάδες πριν οι ψηφοφόροι του Ουισκόνσιν πρόκειται να ψηφίσουν στις προκριματικές κούρσες για τη Γερουσία των ΗΠΑ και τον κυβερνήτη του Ουισκόνσιν. Έχουν ήδη ληφθεί χιλιάδες ψηφοδέλτια για τον Αύγ. 9 πρωτοβάθμιο.

Οι τέσσερις ψηφοφόροι που άσκησαν την αγωγή μέσω του Law Forward είναι ο Timothy Carey του Appleton, η Martha Chambers του Milwaukee, ο Scott Luber του Mequon και ο Mike Reece του Sun Prairie.

Τόσο ο Carey όσο και ο Luber έχουν μυϊκή δυστροφία και δεν μπορούν να κινήσουν το σώμα τους, βασιζόμενοι σε αναπνευστήρες για να παραμείνουν ζωντανοί. Ο Τσάμπερς έχει παραλύσει από τον λαιμό και κάτω αφού έπεσε από άλογο πριν από σχεδόν 30 χρόνια. Ο Ρις πάσχει από εγκεφαλική παράλυση που έχει περιορίσει τη σωματική του κινητικότητα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ψηφίσει στο τοπικό του εκλογικό κέντρο.

Ο Thompson είπε ότι αποκλείεται δύο ψηφοφόροι να φτάσουν σε ένα εκλογικό κέντρο. Σημείωσε ότι ο Κάρεϊ έχει έναν επιστάτη μαζί του 24 ώρες το 24ωρο, 7 ώρες το 24ωρο, ο οποίος τον βοηθάει να κυκλοφορεί, και ένας αναπνευστήρας είναι τοποθετημένος στην αναπηρική του καρέκλα.

«Για αυτόν το να φύγει από το σπίτι του ανά πάσα στιγμή είναι ένα ηρακλή έργο, κάτι που δεν μπορεί να κάνει μόνος του, και το ίδιο ισχύει και για τον κύριο Ρις», είπε ο Τόμπσον. «Και έτσι για αυτούς τους ψηφοφόρους, τα ψηφοδέλτιά τους που απουσιάζουν είναι πραγματικά ο μόνος τρόπος για να ψηφίσουν».

Ο Thompson είπε ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ουισκόνσιν να μην ερμηνεύσει τον τρόπο με τον οποίο ο νόμος του Ουισκόνσιν και ο ομοσπονδιακός νόμος αλληλεπιδρούν έχει δημιουργήσει σύγχυση που αφήνει τους ψηφοφόρους με αναπηρίες σε χλωρό κλαρί. Είπε ότι αξίζουν σαφήνεια και εμπιστοσύνη ότι οι ψήφοι τους θα μετρήσουν.

Οι περιορισμοί στην ψηφοφορία μέσω ψηφοδελτίων απουσιών είναι σημάδι μιας πιο ανησυχητικής τάσης για τον Thompson, ο οποίος είπε ότι πιστεύει ότι η ψηφοφορία ήταν στόχος παραπληροφόρησης και δημιουργίας φόβου.

«Έχουμε μια ομάδα ψηφοφόρων που, χωρίς δική τους ευθύνη, είδαν τα δικαιώματά τους να ελέγχονται κυρίως ως αποτέλεσμα δύο κομματικών εξτρεμιστών από το Ουισκόνσιν, που αποφάσισαν να υποβάλουν μήνυση για να περιορίσουν το δικαίωμα ψήφου για όλους». είπε ο Τόμσον.

Το συντηρητικό Ινστιτούτο για το Δίκαιο και την Ελευθερία του Ουισκόνσιν υπέβαλε μήνυση εκ μέρους δύο ψηφοφόρων της κομητείας Waukesha πέρυσι, επιδιώκοντας να τερματιστεί η πρακτική της χρήσης θυρίδων για ψηφοδέλτια απόντες. Υποστήριξαν ότι ο νόμος της πολιτείας απαιτούσε από τους ψηφοφόρους να επιστρέψουν τα δικά τους ψηφοδέλτια είτε επιστρέφονταν στο γραφείο ενός υπαλλήλου είτε μέσω ταχυδρομείου.

“Η καθοδήγηση της Εκλογικής Επιτροπής του Ουισκόνσιν για τις κάλπες και τη συλλογή ψηφοδελτίων δεν περιοριζόταν σε άτομα με αναπηρία που μπορεί να χρειαστούν βοήθεια και ήταν παράνομη. Οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να ζητούν από την κυβέρνησή τους να ακολουθήσει το νόμο. Αυτό δεν είναι κομματικό ή εξτρεμισμό”, δήλωσε ο Ρικ Έζενμπεργκ. Πρόεδρος και γενικός σύμβουλος του WILL. «Έχουμε καταστήσει σαφές από την αρχή ότι δεν είμαστε αντίθετοι με δίκαιες και εύλογες προσαρμογές για άτομα με αναπηρία που καθιστούν μια τέτοια στέγαση απαραίτητη».

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της πολιτείας στην υπόθεση του WILL απαγόρευσε τη χρήση αυτών των κουτιών και η μήνυση που κατατέθηκε από τον Thompson δεν αφορά αυτό το μέρος της απόφασης.

Η Μόνικα Μέρφι, διευθύνουσα δικηγόρος με τα Δικαιώματα Αναπηρίας στο Ουισκόνσιν, τόνισε ότι τα άτομα που ζουν με αναπηρίες εξακολουθούν να έχουν δικαιώματα σε εύλογες διευκολύνσεις όταν ψηφίζουν. Είπε στο «The Morning Show» του Δημόσιου Ραδιοφώνου του Ουισκόνσιν την Τρίτη ότι αυτές οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν τη βοήθεια κάποιου στη ψηφοφορία, εφόσον δεν είναι το αφεντικό του ψηφοφόρου, ο εκπρόσωπος του συνδικάτου ή κάποιος υποψήφιος.

Ο Μέρφι είπε ότι ενθαρρύνουν τους ανθρώπους που συμμετέχουν σε απουσιώδεις ψηφοφορίες να υποβάλουν τα ψηφοδέλτιά τους ταχυδρομικά το συντομότερο δυνατό.

“Εάν είναι μια κατάσταση όπου δεν υπάρχει χρόνος για να φτάσει το ψηφοδέλτιο εγκαίρως και χρειάζονται βοήθεια με κάποιον άλλον που παραδίδει το ψηφοδέλτιό τους, συνιστούμε να έχουν μια επιστολή που να ζητά εύλογη προσαρμογή στον υπάλληλο”, είπε. Μέρφι.

Το προσωπικό με τα δικαιώματα αναπηρίας του Ουισκόνσιν θα δημοσιεύσει ένα δείγμα επιστολής στον ιστότοπο της ομάδας για να το στείλουν οι άνθρωποι στους τοπικούς υπαλλήλους τους, ζητώντας καταλύματα. Ο Μέρφι είπε ότι πολλοί άνθρωποι είναι απογοητευμένοι και αισθάνονται αποστερημένοι ως αποτέλεσμα της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της πολιτείας και των δηλώσεων του διαχειριστή της επιτροπής.

«Θα στείλουμε μια επιστολή σε όλους τους εκλογικούς υπαλλήλους στο Ουισκόνσιν ενισχύοντας αυτό και υπενθυμίζοντάς τους τις υποχρεώσεις τους να φιλοξενήσουν ψηφοφόρους με αναπηρία», είπε ο Μέρφι.

.

Leave a Comment