Τα απεριόριστα αποθεματικά της UW System ξεπερνούν το 1 δις $ για πρώτη φορά από το 2013

Οι προκαταρκτικοί αριθμοί προϋπολογισμού δείχνουν ότι τα απεριόριστα υπόλοιπα κεφαλαίων του συστήματος του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια στα τέλη Ιουνίου. Είναι η πρώτη φορά που αυτά τα κεφάλαια χτυπούν το σήμα δισεκατομμυρίων δολαρίων από τότε που οι νομοθέτες του κράτους τάχθηκαν έναντι των αποθεματικών διδάκτρων το 2013.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται στο Wisconsin Public Radio, το UW System εκτιμά ότι τα συνολικά απεριόριστα υπόλοιπα εσόδων του προγράμματος αυξήθηκαν φέτος κατά περίπου 13 τοις εκατό σε συνολικά 1,08 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι υπεύθυνοι της πανεπιστημιούπολης και του συστήματος έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι παρά τον όρο «απεριόριστα», η συντριπτική πλειονότητα των αποθεμάτων έχει ήδη δεσμευτεί σε διάφορα έργα.

Το 2013, τα απεριόριστα υπόλοιπα του συστήματος UW ήταν σχεδόν 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Όταν προσαρμοστεί για τον πληθωρισμό, το σύνολο από σχεδόν 10 χρόνια πριν θα ήταν 1,39 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα, σύμφωνα με το γραφείο UW System Administration.

Τα Ρεπουμπλικανικά μέλη του νομοθετικού σώματος εξοργίστηκαν το 2013 όταν ένα σημείωμα από το ακομμάτιστο Νομοθετικό Γραφείο έδειξε 648 εκατομμύρια δολάρια σε αποθεματικά αδιάθετων εσόδων από δίδακτρα μετά από πέντε χρόνια συνεχόμενων αυξήσεων κατά 5,5 τοις εκατό από το UW Board of Regents.

Ακόμη και ο πρώην εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κράτους Πίτερ Μπάρκα, ο οποίος είναι τώρα Γραμματέας του Υπουργείου Εσόδων του Ουισκόνσιν, προσχώρησε στη χορωδία των νομοθετών που απαιτούσαν πάγωμα για δύο χρόνια στις νέες αυξήσεις των διδάκτρων.

Το πάγωμα των διδάκτρων επιβλήθηκε στον κρατικό προϋπολογισμό 2015-17, ο οποίος τελικά μείωσε 250 εκατομμύρια δολάρια από κρατική χρηματοδότηση στο σύστημα UW. Μόλις το 2021, οι νομοθέτες έδωσαν την αρμοδιότητα ρύθμισης των διδάκτρων πίσω στο Συμβούλιο Συστήματος Regents της UW.

Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος του συστήματος UW Tommy Thompson επέλεξε να μην επιδιώξει αύξηση των διδάκτρων στον προϋπολογισμό του συστήματός του, αφού προειδοποιήθηκε να μην το κάνει από τους Ρεπουμπλικανούς ηγέτες στο Νομοθετικό Σώμα. Ο σημερινός πρόεδρος του συστήματος, Τζέι Ρόθμαν, αποφάσισε επίσης να μην προτείνει αύξηση των διδάκτρων στους αντιβασιλείς φέτος.

Όσον αφορά τα τρέχοντα απεριόριστα υπόλοιπα που αγγίζουν το όριο του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, ο Jeff Buhrandt, μεταβατικός αντιπρόεδρος για τις Πανεπιστημιακές Σχέσεις, είπε στο WPR ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά από ό,τι ήταν το 2013.

«Πριν από δέκα χρόνια, το νομοθετικό σώμα και, νομίζω, το κοινό γενικά ήταν αρκετά εξοργισμένοι όταν ανακάλυψαν ότι τα κεφάλαια είχαν αυξηθεί και δεν υπήρχε σχέδιο για το πώς θα δαπανηθούν αυτά τα κεφάλαια», είπε ο Buhrandt.

Μετά από αυτήν την αγανάκτηση και τις επακόλουθες εντολές παγώματος των διδάκτρων, το UW System άρχισε να αναλύει τα δεδομένα του ισοζυγίου του για να διαφοροποιήσει μεταξύ περιορισμένων και απεριόριστων κεφαλαίων. Οι εντεταλμένες πανεπιστημιουπόλεις παρέχουν επίσης λεπτομερή σχέδια δαπανών για αποθεματικά που υπερβαίνουν το 12 τοις εκατό των συνολικών δαπανών τους.

«Είμαστε σε θέση να παρέχουμε πολύ περισσότερες λεπτομέρειες στο επίπεδο δέσμευσης», είπε ο Buhrandt. “Για παράδειγμα, πάνω από το 80 τοις εκατό αυτών των δολαρίων έχει δεσμευτεί να δαπανηθεί. Οι επιταγές απλώς δεν έχουν γραφτεί ακόμα. Δεν μπορέσαμε να το αποδείξουμε αυτό πριν από 10 χρόνια.”

Και ενώ το σύνολο των απεριόριστων αποθεματικών έχει αυξηθεί, τα προκαταρκτικά στοιχεία του συστήματος UW στα τέλη Ιουνίου δείχνουν ότι τα υπόλοιπα διδάκτρων έχουν μειωθεί περισσότερο από 10 τοις εκατό, ή 34,9 εκατομμύρια δολάρια, από το προηγούμενο έτος. Τα συνολικά υπόλοιπα διδάκτρων στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2020-21 ήταν 333,2 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό σηματοδότησε πτώση άνω του 48 τοις εκατό από το 2013, όταν οι νομοθέτες έκρουσαν για πρώτη φορά τον κώδωνα του κινδύνου.

Τα αποθεματικά διδάκτρων είναι από τα λιγότερο περιορισμένα κεφάλαια στο UW System, αλλά τα τελευταία χρόνια, έχουν πέσει σε επισφαλή επίπεδα σε ορισμένες πανεπιστημιουπόλεις όπως το UW-Oshkosh, το UW-Whitewater και το UW-Stout. Αυτό οδήγησε σε περικοπές προσωπικού σε πανεπιστημιουπόλεις όπως το UW-Stout, το UW-Stevens Point και το UW-Oshkosh.

Ο Buhrandt είπε ότι φέτος, τα υπόλοιπα των ταμείων διδάκτρων είναι “αρκετά υπεύθυνη πανεπιστημιούπολη σε πανεπιστημιούπολη”. Είπε ότι οι πανεπιστημιουπόλεις συχνά βυθίζονται σε αποθεματικά διδάκτρων πριν από άλλα αποθεματικά, επειδή είναι από τα πιο ευέλικτα ταμεία.

«Οι εγγραφές έχουν μειωθεί κατά πολύ τα τελευταία δύο χρόνια», είπε ο Buhrandt. «Έτσι, ο συνδυασμός αυτών των δύο πραγμάτων πιθανότατα μας οδηγεί σε μια κατάσταση όπου το υπόλοιπο του ταμείου διδάκτρων είναι λίγο χαμηλότερο φέτος από πέρυσι».

Το γραφείο προϋπολογισμού του UW System θα συνεχίσει να εργάζεται για τα στοιχεία των υπολοίπων κεφαλαίων αυτό το καλοκαίρι. Μια τελική έκθεση θα παρουσιαστεί στους αντιβασιλείς τον Οκτώβριο.

Σημείωση του συντάκτη: Το Wisconsin Public Radio είναι μια υπηρεσία του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison και του Wisconsin Educational Communications Board.

.

Leave a Comment