Περισσότερες κομητείες ρωτούν τους ψηφοφόρους εάν το Ουισκόνσιν πρέπει να θεσπίσει το δικαίωμα σε καθαρό νερό

Ένας αυξανόμενος αριθμός κομητειών ρωτά τους ψηφοφόρους εάν το κράτος πρέπει να θεσπίσει το δικαίωμα σε καθαρό νερό.

Η κομητεία Bayfield είναι η τελευταία που ενέκρινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για καθαρό νερό ενώπιον των ψηφοφόρων κατά τη διάρκεια των γενικών εκλογών του Νοεμβρίου, αφού οι επόπτες ενέκριναν ένα ψήφισμα την Τρίτη.

Οι κομητείες Adams, Green, Juneau και Outagamie θα θέσουν επίσης το ερώτημα ενώπιον των ψηφοφόρων αυτό το φθινόπωρο. Η ερώτηση στο ψηφοδέλτιο θέτει: “Πρέπει η Πολιτεία του Ουισκόνσιν να θεσπίσει δικαίωμα σε καθαρό νερό για την προστασία της ανθρώπινης υγείας, του περιβάλλοντος και της ποικιλόμορφης πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς του Ουισκόνσιν;”

Το μη δεσμευτικό συμβουλευτικό δημοψήφισμα είναι μέρος του κινήματος Clean Water Now, το οποίο ξεκίνησε από την River Alliance of Wisconsin.

«Ελπίζω ότι θα συγκεντρώσει ατμό και θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι κομητείες και οι πολίτες του Ουισκόνσιν απλώς σέβονται και τιμούν το νερό τους», δήλωσε ο Τζεφ Σίλμπερτ, επόπτης του συμβουλίου της κομητείας Bayfield.

Ο Johnson Bridgwater, διοργανωτής των υπερασπιστών του νερού για την River Alliance, είπε ότι το κίνημα προέκυψε από τις προσπάθειες το 2019 για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ποιότητας του νερού.

gov. Ο Tony Evers ονόμασε το 2019 «Έτος Καθαρού Πόσιμου Νερού» και ο Πρόεδρος της Συνέλευσης Robin Vos, R-Rochester, συγκάλεσε μια ομάδα εργασίας που πραγματοποίησε συνεδριάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους που παρήγαγαν ένα δικομματικό πακέτο με περισσότερα από δώδεκα νομοσχέδια. Αυτή η νομοθεσία εισήχθη στις αρχές του 2020 για να αντιμετωπίσει μια ποικιλία θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ρύπανσης των υπόγειων υδάτων από την απορροή κοπριάς και τα μολυσμένα πηγάδια.

Πολλά από τα νομοσχέδια πέρασαν στη Συνέλευση με δικομματική υποστήριξη, αλλά πέθαναν στη Γερουσία κατά την έναρξη της πανδημίας COVID-19.

Ο Μπρίτζγουοτερ είπε ότι δεν έχει ληφθεί ουσιαστική δράση από το νομοθετικό σώμα που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους για να προωθήσει αυτές τις προτάσεις ή να αντιμετωπίσει ζητήματα ποιότητας του νερού.

“Απλώς προσπαθούμε να φέρουμε όλους στην ίδια σελίδα ότι το νερό πρέπει να λαμβάνεται πιο σοβαρά υπόψη και να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο σε όλα τα επίπεδα, αλλά ειδικά όταν γνωρίζουμε ότι έχουμε νομοθεσία που θα μπορούσε να προωθηθεί για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος”, είπε. νερό γέφυρας.

Ντότζβιλ Ρεπουμπλικανός Δημ. Ο Τοντ Νόβακ, ο οποίος προήδρευσε της ειδικής ομάδας, είπε ότι οι νομοθέτες προώθησαν πολλαπλές προτάσεις από αυτό το πακέτο μέσω του προϋπολογισμού 2021-2023 και των αυτοτελών νομοσχεδίων. Αυτές οι προτάσεις περιλαμβάνουν χρηματοδότηση για τη συλλογή και την απόρριψη του αφρού πυρόσβεσης που περιέχει πάντα χημικές ουσίες γνωστές ως PFAS. Ο προϋπολογισμός αύξησε επίσης τη χρηματοδότηση για το προσωπικό διατήρησης της κομητείας και το πρόγραμμα επιχορήγησης αποζημίωσης πηγαδιών. Οι νομοθέτες ψήφισαν επίσης νομοσχέδιο για τη δημιουργία ενός πιλοτικού προγράμματος βελτιστοποίησης αζώτου τον Απρίλιο.

Ο Νόβακ είπε ότι οι ερωτήσεις για το δημοψήφισμα για το νερό είναι μια εξαιρετική ιδέα γιατί κρατούν τα θέματα ποιότητας του νερού πάνω από το μυαλό.

Εγγραφείτε για καθημερινά νέα!

Μείνετε ενημερωμένοι με το ενημερωτικό δελτίο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του WPR.

«Δεν είναι σαν να πέθαναν όλα», είπε ο Νόβακ. «Το επαναφέρουμε, διατηρώντας τη δυναμική».

Ο Νόβακ είπε ότι αυτός και άλλοι νομοθέτες προχωρούν ήδη σε έναν οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση άλλων ζητημάτων ποιότητας του νερού, συμπεριλαμβανομένου του Δημοκρατικού Αντιπροσώπου του Στίβενς Πόιντ. Η Katrina Shankland, η οποία υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος της ειδικής ομάδας.

ιαπωνικό λεπτό. Ο Rob Cowles, R-Green Bay, υπηρέτησε επίσης στην ομάδα εργασίας. Είπε ότι το Νομοθετικό Σώμα εξέτασε μέρος ή το σύνολο των 8 από τα 13 νομοσχέδια που παρουσιάστηκαν από την ειδική ομάδα μέσω του προϋπολογισμού ή της νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων θέσεων για την αναθεώρηση των ιδιωτικών σηπτικών συστημάτων και τη χρηματοδότηση του Συνεταιρισμού Γλυκών Νερών. Πρόσθεσε ότι οι εργασίες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων ποιότητας του νερού θα διαρκέσουν πολλά χρόνια.

«Θα χρειαστούν χρόνια και χρόνια δουλειάς», είπε ο Cowles. «Αλλά, πρέπει να έχετε οικονομικά κίνητρα πίσω από αυτά τα πράγματα, διαφορετικά μερικά από αυτά δεν θα συμβούν».

Ο Cowles είπε ότι χρειάζεται να σημειωθεί περισσότερη πρόοδος σε μολυσμένα πηγάδια, μολυσμένες απορροές και PFAS. Ο Νόβακ είπε ότι ελπίζει ότι οι νομοθέτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το πλεόνασμα του προϋπολογισμού σχεδόν 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να επεκτείνουν τις εργασίες για τις προκλήσεις της ποιότητας του νερού. Ωστόσο, είπε ότι δεν είναι σαφές τι μπορεί να επιτευχθεί μέσω του προϋπολογισμού εν μέσω πληθωρισμού ρεκόρ.

“Πιστεύω ακράδαντα ότι το PFAS πρέπει να αντιμετωπιστεί, οπότε και αυτό θα πρέπει να είναι ένα κομμάτι αυτού του παζλ καθώς προχωράμε στην επόμενη συνεδρία”, δήλωσε ο Novak.

Οι κομητείες Marquette, Portage και Wood ενέκριναν ερωτήσεις δημοψηφίσματος για καθαρό νερό πέρυσι. Νωρίτερα φέτος, οι κομητείες Eau Claire και La Crosse έθεσαν το ερώτημα ενώπιον των ψηφοφόρων. Η συντριπτική πλειοψηφία είπε ότι η πολιτεία θα πρέπει να καθιερώσει το δικαίωμα σε καθαρό νερό με σχεδόν το 79 τοις εκατό των ψηφοφόρων υπέρ του δημοψηφίσματος στην κομητεία Eau Claire και το 86 τοις εκατό να υποστηρίζει το δημοψήφισμα στην κομητεία La Crosse.

Το Eau Claire και το La Crosse είναι μεταξύ των πόλεων που έχουν αντιμετωπίσει τη μόλυνση δημόσιων και ιδιωτικών πηγαδιών PFAS. Τα PFAS, ή υπερφθοροαλκυλ και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες, είναι μια κατηγορία χιλιάδων χημικών ουσιών που δεν διασπώνται εύκολα στο περιβάλλον. Έρευνες έχουν δείξει συνδέσμους με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία που περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των νεφρών και των όρχεων, παθήσεις του θυρεοειδούς και ζητήματα γονιμότητας.

“Έχουμε περίπου τα μισά από τα πηγάδια μας (της πόλης) που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτήν τη στιγμή, επομένως είναι ακριβώς στην αυλή μας. Ανησυχούμε πραγματικά για αυτό”, δήλωσε η επόπτρια του συμβουλίου της κομητείας Eau Claire, Nancy Coffey. “Θέλουμε να το καθαρίσουμε. Και, μετά, πώς το καθαρίζουμε; Και πόσο θα κοστίσει ο νομός μας για να το καθαρίσει ή η πόλη μας για να το καθαρίσει; Αυτά είναι μεγάλα ερωτήματα που χρειαζόμαστε Βοήθησέ με.”

Οι κρατικές ρυθμιστικές αρχές ερευνούν περισσότερες από 100 τοποθεσίες για μόλυνση από PFAS σε όλο το Ουισκόνσιν. Ο αριθμός των μολυσμένων τοποθεσιών είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς το Τμήμα Φυσικών Πόρων του Ουισκόνσιν διεξάγει περισσότερες δοκιμές των δημόσιων και ιδιωτικών αποθεμάτων νερού. Τον Ιούνιο, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ εξέδωσε επίσης νέα συμβουλευτικά επίπεδα υγείας για τις χημικές ουσίες που είναι χιλιάδες φορές χαμηλότερα από τα κρατικά πρότυπα PFAS που εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Φυσικών Πόρων.

Το συμβούλιο χάραξης πολιτικής του DNR απέτυχε να θέσει πρότυπα για τα υπόγεια ύδατα για τις χημικές ουσίες για περίπου το ένα τρίτο των κατοίκων του Ουισκόνσιν που βασίζονται σε ιδιωτικά πηγάδια που αντλούν από τα υπόγεια ύδατα. Ομάδες περιβάλλοντος και υγείας έχουν ζητήσει από το DNR να ακολουθήσει και πάλι τα πρότυπα PFAS στα υπόγεια ύδατα.

.

Leave a Comment