Η Rebecca Kleefisch έχει κάνει εκστρατεία για το αρχείο της στη διοίκηση Walker. Θα είναι αρκετό;

Υπήρξαν μεγάλα γεγονότα κατά τη διάρκεια της υποψηφιότητας της Rebecca Kleefisch για το 2022 για κυβερνήτη, τα οποία δεν την έσπασαν. Αλλά στις τελευταίες εβδομάδες της κύριας εκστρατείας της, υπάρχουν μικρές στιγμές που κάνουν την Kleefisch να νιώθει σαν να είναι το 2010 ξανά.

Αυτή ήταν η χρονιά που ο Kleefisch πήδηξε με το κεφάλι στην πολιτική, κερδίζοντας προκριματικά στο GOP για τον υποπλοίαρχο για να συμμετάσχει στο εισιτήριο του Scott Walker. Είναι η χρονιά που ο Walker, ο Kleefisch και οι νομοθετικοί Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν τον έλεγχο της πολιτειακής κυβέρνησης και άλλαξαν ριζικά το Ουισκόνσιν.

Η Kleefisch έχτισε για πρώτη φορά το πολιτικό της σήμα στην εκστρατεία της το 2010 για αντικυβερνήτης. Ήταν μια πρώην τηλεοπτική ρεπόρτερ που παρουσιάστηκε στους ψηφοφόρους ως μαμά που οδηγούσε μίνι βαν και είχε βαρεθεί την κρατική κυβέρνηση. Τον επόμενο χρόνο, στάθηκε στο πλευρό του Walker καθώς εισήγαγε τις σημαντικές αλλαγές του στους νόμους των συνδικάτων. Και το 2012, ο Kleefisch έγινε ο πρώτος υπολοχαγός κυβερνήτης στην ιστορία των ΗΠΑ που επέζησε από εκλογές ανάκλησης.

Αυτή η περίοδος στην ιστορία του Ουισκόνσιν – στην προσωπική ιστορία της Kleefisch – κέρδισε την καλή της θέληση μεταξύ ορισμένων ακτιβιστών του GOP που απολαμβάνει ακόμα και σήμερα. Έλαβε επευφημίες κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης ομιλίας στους Ρεπουμπλικάνους σε ένα πικνίκ στη Βερόνα, και στη συνέχεια, ενώ ο Kleefisch έπαιρνε συνέντευξη, έλαβε μια φιλική διακοπή.

«Πήγαινε Ρεβέκκα!», φώναξε μια γυναίκα από την άλλη άκρη του πάρκου.

“Ευχαριστώ! Σας αγαπώ παιδιά!”, φώναξε ο Cleavely, χαμογελώντας.

«Είναι τέτοια πράγματα, σε όλη την πολιτεία», είπε ο Kleefisch, επιστρέφοντας στη συνέντευξη. “Έτσι ξέρω ότι έχουμε τρομερή δυναμική. Μου φαίνεται πολύ σαν το τέλος του 2010.”

Υπάρχουν παραλληλισμοί μεταξύ αυτής της εκστρατείας του 2010 και αυτής. Οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο. Οι ιστορικές τάσεις υποδηλώνουν ότι αυτή θα μπορούσε να είναι άλλη μια χρονιά των Ρεπουμπλικανών.

Όμως, η Kleefisch, παρά την κληρονομιά της και τα χρόνια που έθεσε τις βάσεις για αυτήν την υποψηφιότητα για κυβερνήτη, κινδυνεύει πραγματικά να χάσει τις προκριματικές της από τον Ρεπουμπλικανό στέλεχος κατασκευών Tim Michels.

Η Kleefisch εξασφάλισε βασικές επιδοκιμασίες νωρίς στον αγώνα, αλλά μερικοί από τους μεγαλύτερους δωρητές GOP του Ουισκόνσιν δεν την ενθάρρυναν ποτέ και οι ψίθυροι ότι κάποιος άλλος Ρεπουμπλικανός θα μπορούσε να συμμετάσχει στην κούρσα δεν έφυγε ποτέ.

Υπάρχουν επίσης απτές ενδείξεις ότι το εκλογικό σώμα των Ρεπουμπλικανών του 2022 είναι σημαντικά διαφορετικό από τους ψηφοφόρους που εξέλεξαν για πρώτη φορά τον Kleefisch το 2010. Ο πρώην Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχτισε έναν διαφορετικό, πιο βαρύ αγροτικό συνασπισμό. Η Kleefisch, και η βάση της GOP στα προάστια, μπορεί να μην έχουν το βάρος που είχαν πριν από μια ντουζίνα χρόνια.

Είναι ο Kleefisch στο ψηφοδέλτιο, αλλά διακυβεύονται περισσότερα

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Kleefisch είναι το φαβορί του ρεπουμπλικανικού κατεστημένου. Έχουν βγει και το είπαν οι μεσίτες του κρατικού ΓΑΠ.

Ο Γουόκερ θα μπορούσε να είχε υποστηρίξει τον πρώην υποδιοικητή του και να το αφήσει έτσι. Αντίθετα, έχει δώσει ομιλίες και κόβει διαφημίσεις για λογαριασμό της. Το βήμα του για εκείνη: Είναι η μόνη συντηρητική που διεκδικεί κυβερνήτη.

«Σίγουρα πιστεύω ότι είμαστε συνδεδεμένοι», είπε ο Walker σε μια συνέντευξη. «Πιστεύω ότι οι συνδέσεις αυτού που κάναμε στο παρελθόν… δείχνουν στους ψηφοφόρους ότι τα πράγματα που θέτει στο σχέδιο δράσης της για τα επόμενα τέσσερα χρόνια είναι πράγματα που πρόκειται να επιτύχει».

Ο Πρόεδρος της Συνέλευσης Robin Vos, R-Rochester – ο μακροβιότερος ομιλητής στην ιστορία του Ουισκόνσιν – υποστήριξε επίσης τον Kleefisch.

“Πιστεύω ότι η Rebecca Kleefisch έχει τις καλύτερες πιθανότητες να κερδίσει την Gov. Evers”, είπε ο Vos.

Ένας άλλος ισχυρός μεσίτης της πολιτικής των Ρεπουμπλικανών, ο κολοσσός του επιχειρηματικού λόμπι Wisconsin Manufacturers and Commerce, συνήθως συμμετέχει στις προκριματικές εκλογές του GOP. Αλλά το WMC ενέκρινε τον Kleefisch στις αρχές Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους. Λίγους μήνες αργότερα, τον Απρίλιο, το ίδιο έκανε και το Tavern League of Wisconsin.

Με κάθε έγκριση έρχεται μια ανοιχτή υπενθύμιση ότι ο Kleefisch ήταν εκεί πριν από μια δεκαετία, όταν οι Ρεπουμπλικάνοι κινήθηκαν τόσο γρήγορα για να αναδιαμορφώσουν την κυβέρνηση της πολιτείας που προσέλκυαν τακτικά δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στην πρωτεύουσα. Αυτά τα γεγονότα έκαναν το Ουισκόνσιν το κέντρο του πολιτικού σύμπαντος. Η επιτυχία της διοίκησης Walker στην προώθηση των πολιτικών της παρά τις διαμαρτυρίες δημιούργησε το GOP του Ουισκόνσιν σε ένα από τα πιο σεβαστά κρατικά κόμματα στο έθνος.

Η Kleefisch είπε ότι σκέφτηκε για πρώτη φορά ότι θα μπορούσε να γίνει κυβερνήτης κάποια μέρα κατά τη διάρκεια της υποψηφιότητας του Walker για πρόεδρος το 2015. Αν και η υποψηφιότητα του Walker έληξε γρήγορα, είπε ότι η εμπειρία της έδωσε τη ψυχική ελευθερία να σκεφτεί πώς θα χειριζόταν τη δουλειά.

Αφού ο Walker έχασε οριακά την επανεκλογή του ως Δημοκρατικός Κυβερνήτης. Η Tony Evers το 2018, διατήρησε ένα δημόσιο προφίλ στην πολιτική του GOP. Θεωρήθηκε η πρωτοπόρος του GOP για να αμφισβητήσει τον Evers ουσιαστικά από τη στιγμή που ο Walker ανακοίνωσε ότι δεν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για το αξίωμα το 2022. Το 2020, ο Kleefisch ξεκίνησε το 1848 Project, μια ομάδα υπεράσπισης που υποσχέθηκε να δημιουργήσει την επόμενη συντηρητική ατζέντα για το Wisconsin. Η κίνηση θεωρήθηκε ευρέως ως σαφές σημάδι από την Kleefisch ότι η επίσημη εκστρατεία της για κυβερνήτη ήταν προ των πυλών. Έστελνε ένα μήνυμα στους Ρεπουμπλικάνους και έθετε τον εαυτό της ως την υποψήφια προς νίκη.

Αλλά για πολλούς Ρεπουμπλικάνους, δεν έχει σημασία.

«Λοιπόν, ξέρετε, για μερικούς ανθρώπους, είναι το πιο παλιό πράγμα στο βιβλίο», είπε ο μακροχρόνιος ρεπουμπλικανός πράκτορας Μπράιαν Σίμινγκ. «Αυτό ήταν τότε και αυτό είναι τώρα».

Εγγραφείτε για καθημερινά νέα!

Μείνετε ενημερωμένοι με το ενημερωτικό δελτίο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του WPR.

Παρά όλους τους τρόπους με τους οποίους το 2022 είναι διαφορετικό από το 2010, ωστόσο, ο Schimming είπε ότι ο Walker παραμένει ένα ισχυρό κίνητρο για τους Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους.

«Υπάρχει ένας λόγος που τον έβαλε μπροστά όσο και εκείνη», είπε ο Schimming. “Νομίζω ότι αυτό είναι το πιο δυνατό της χέρι για να παίξει. Και πιθανότατα θα έπαιζα και αυτό το χέρι.”

Η προσέγγιση της Kleefisch θα μπορούσε να της κερδίσει τον αγώνα, είπε ο Schimming. Αλλά μπορεί να έχει ακόμα τη δουλειά της προσπαθώντας να κερδίσει την παλιά βάση του Walker.

«Η δουλειά του αντικυβερνήτη δεν είναι να είναι κυβερνήτης», είπε ο Schimming. «Έτσι έγινε πολύ γνωστή ως μέρος του δελτίου μεταρρύθμισης με τον Walker και όλα αυτά, αλλά και πάλι όχι ο κυβερνήτης».

Ο Schimming είπε ότι ένα ανταγωνιστικό προκριματικό σημαίνει επίσης ότι ο Kleefisch πρέπει να υπερβεί τη βάση του κόμματος για να κερδίσει. Στην πρόσφατη πολιτειακή συνέλευση του GOP στο Middleton, η Kleefisch δεν κατάφερε να κερδίσει μια επίσημη έγκριση, αλλά η πλειοψηφία των αντιπροσώπων εξακολουθούσε να την επέλεξε ως την προτιμώμενη υποψήφια για κυβερνήτη. Αυτό το πλήθος ξεπερνούσε τους χίλιους.

«Θα έχετε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να ψηφίσουν σε αυτές τις προκριματικές εκλογές», είπε ο Schimming. «Είναι ακόμα μια μεγάλη δουλειά πωλήσεων».

Υπάρχει επίσης μια πιθανότητα ορισμένοι από αυτούς τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους του GOP να αντιπαθούν ενεργά όλους τους κατεστικούς δεσμούς του Kleefisch. Το 2010, αυτή και ο Walker μπόρεσαν να υποβάλουν υποψηφιότητα ως πολιτικοί αουτσάιντερ. Τώρα έχουν στο βιογραφικό τους χρόνια κυβερνητικής υπηρεσίας και η εμφάνιση του πρώην προέδρου Τραμπ στην πολιτική σκηνή έχει επαναφέρει το πολιτικό ρολόι.

«Αυτοί που ήταν σημαιοφόροι πριν δεν είναι απαραίτητα στις θέσεις που είχαν ως προς το τι σημαίνουν οι υποστηρίξεις τους», είπε η Λίλι Γκόρεν, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κάρολ στη Γουακέσα.

Μια σημαντική υποστήριξη του GOP ξέφυγε από τον Kleefisch. Ο Τραμπ ενέκρινε τον Μίχελς, ο οποίος διεξήγαγε μια εκστρατεία ως «πολιτικό αουτσάιντερ». Ο Michels έχει υποσχεθεί να ταρακουνήσει τον Madison, όπως έκαναν ο Walker και ο Kleefisch πριν από περισσότερο από μια δεκαετία.

Η υποψηφιότητα του Μίχελς, η υποστήριξη του Τραμπ αναμόρφωσαν την κούρσα

Ο Μίχελς δεν είναι εντελώς αουτσάιντερ. Έλαβε υποψηφιότητα για τη Γερουσία των ΗΠΑ εναντίον του Δημοκρατικού Russ Feingold το 2004 και υπήρξε τακτικός δωρητής σε Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους, συμπεριλαμβανομένων των Walker και Kleefisch. Ο Michels υπηρέτησε ακόμη και στο διοικητικό συμβούλιο για το 1848 Project του Kleefisch.

Αλλά από το 2021, ο Michels δεν ήταν ένας από τους πολιτικούς παρατηρητές που ονομάστηκαν ως πιθανός υποψήφιος κυβερνήτης. Μπήκε σχετικά καθυστερημένα στον αγώνα, δηλώνοντας την υποψηφιότητά του τον Απρίλιο. Αλλά άλλαξε τη δυναμική του αγώνα συγκλονιστικά γρήγορα.

Η επικύρωση του Τραμπ ήταν ένας μεγάλος παράγοντας, όπως και η προθυμία του Μίχελς να ξοδέψει 8 εκατομμύρια δολάρια από τα δικά του χρήματα σε τηλεοπτικές διαφημίσεις. Στην πρώτη δημοσκόπηση της Marquette που κυκλοφόρησε από τότε που ο Michels μπήκε στον αγώνα, ήταν ουσιαστικά ισόπαλος με τον Kleefisch.

Η απάντηση του Kleefisch, με τη βοήθεια του Walker, ήταν να πάει αρνητικά εναντίον του Michels.

«Τα προκριματικά αφορούν τον έλεγχο των ανθρώπων», είπε ο Kleefisch. «Πραγματοποιείται έλεγχος».

Η πρόσφατη διαφήμισή της επιτέθηκε στην εταιρεία του Michels επειδή άφησε τους εργαζομένους της να διαμαρτυρηθούν για τη νομοθεσία του Ουισκόνσιν για το «δικαίωμα στην εργασία» που απαγορεύει τις υποχρεωτικές συνδικαλιστικές εισφορές σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και ότι υποστηρίζει την αύξηση του φόρου φυσικού αερίου. Ο Michels αμφισβητεί και τους δύο ισχυρισμούς.

Οι επιθέσεις θα μπορούσαν να λειτουργήσουν, αλλά οι εκστρατείες με άνετο προβάδισμα σπάνια καταφεύγουν σε μια τέτοια προσέγγιση.

«Μας λέει ότι πιστεύει ότι αυτός είναι ένας πραγματικά στενός, πραγματικός ανταγωνιστικός αγώνας και ότι πρέπει να το κάνει αυτό», δήλωσε ο Kyle Kondik, διευθύνων συντάκτης του Sabato’s Crystal Ball στο Κέντρο Πολιτικής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.

Ο Κόντικ πιστεύει ότι το αποτέλεσμα του αγώνα θα μπορούσε να εξαρτάται περισσότερο από τη γεωγραφία παρά από τις προσωπικότητες. Ο Michels είναι από το Brownsville, κοντά στην κοιλάδα Fox Valley του Ουισκόνσιν – που θεωρείται μια από τις ταλαντευόμενες περιοχές της πολιτείας. Ο Τραμπ κέρδισε το Ουισκόνσιν το 2016 συμμετέχοντας στις ψηφοφορίες στις αγροτικές περιοχές της πολιτείας και σχεδόν το κατάφερε ξανά το 2020. Ο Kleefisch και ο Walker αντλούν τη δύναμή τους από την παραδοσιακή βάση του GOP στο νοτιοανατολικό Wisconsin.

«Οι Ρεπουμπλικάνοι εξακολουθούν να τα πάνε πολύ καλά στα προάστια του Μιλγουόκι», είπε ο Κόντικ. «Αλλά όχι τόσο καλά όσο παλιά».

Σύμφωνα με μια λίστα με πρόσφατες εκστρατείες που κυκλοφόρησε από το επιτελείο της, η Kleefisch ήταν απασχολημένη στο νοτιοανατολικό Ουισκόνσιν, αλλά έχει επίσης ξεπεράσει ένα μονοπάτι προς την περιοχή Green Bay και βόρεια προς τη Rhinelander.

Η πρότασή της στους ψηφοφόρους υπόσχεται έναν νέο γύρο συντηρητικής νομοθεσίας που περιλαμβάνει τη μετάβαση σε έναν ενιαίο φόρο και πιθανώς την εξάλειψη του κρατικού φόρου εισοδήματος. Θέλει επίσης καθολική επιλογή σχολείου, η οποία θα εξαλείψει τα όρια εισοδήματος και εγγραφής στο πρόγραμμα κουπονιών για τα ιδιωτικά σχολείο, μια κίνηση που είπε ότι θα φέρει ξανά τους διαδηλωτές στο Καπιτώλιο.

Υπόσχεται αυτή την ατζέντα για το μεγαλύτερο μέρος του έτους και θέτει τα θεμέλια για αυτήν την εκστρατεία για χρόνια πριν από αυτό. Αλλά όταν τη ρωτούν γιατί δεν μπόρεσε να αποβάλει αυτή την κούρσα, η Kleefisch αμφισβητεί την υπόθεση της ερώτησης.

«Κανείς δεν δικαιούται τίποτα», είπε ο Kleeisch. “Πρέπει να κερδίζονται πράγματα. Και δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να με εξουδετερώσει. Αυτός ήμουν το 2010. Αυτός είμαι τώρα.”

Το WPR προβάλλει υποψηφίους για κυβερνήτη και Γερουσία των ΗΠΑ ενόψει του Αυγούστου. 9 προκριματικές εκλογές. Αυτή την εβδομάδα, διαβάστε τα προφίλ των υποψηφίων κυβερνήτη Rebecca Kleefisch, Tim Michels και Tim Ramthun. Την επόμενη εβδομάδα, μια σειρά προφίλ θα επικεντρωθεί στους Δημοκρατικούς που διεκδικούν τη Γερουσία.

.

Leave a Comment