Η εταιρεία εξόρυξης σχεδιάζει να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις για χρυσό και χαλκό κοντά στο Wausau τον επόμενο χειμώνα

Μια εταιρεία εξόρυξης σχεδιάζει να ξεκινήσει διερευνητικές γεωτρήσεις χαλκού και χρυσού κοντά στο Wausau τον επόμενο χειμώνα, αν και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας είπε ότι πρέπει ακόμη να λάβουν έγκριση από τοπικές και κρατικές ρυθμιστικές αρχές.

Η GreenLight Metals με έδρα το Τορόντο μοιράστηκε τα σχέδιά της για γεωτρήσεις ως μέρος μιας παρουσίασης ενώπιον της κοινής επιτροπής περιβαλλοντικών πόρων στην κομητεία Marathon την Τρίτη. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην πολιτεία ως Green Light Wisconsin, η οποία διαθέτει ενεργή άδεια εξερεύνησης.

Το Green Light σχεδιάζει να εξερευνήσει το κοίτασμα Reef περίπου 12 μίλια ανατολικά του Wausau στην κομητεία Marathon κοντά στους Dells of the Eau Claire River. Το κοίτασμα περιέχει περίπου 454.000 τόνους αποθεμάτων χρυσού.

Ο Νταν Κόλτον, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της GreenLight Metals, είπε στους αξιωματούχους της κομητείας ότι η εταιρεία έχει συλλέξει δεδομένα για υγροτόπους και είδη υπό εξαφάνιση κοντά στην τοποθεσία. Ο Colton είπε ότι οι λεπτομέρειες για τους υγροτόπους θα υποβληθούν στο Υπουργείο Φυσικών Πόρων του Ουισκόνσιν εντός της επόμενης εβδομάδας, αλλά η εταιρεία δεν σκοπεύει να υποβάλει ειδοποίηση πρόθεσης για γεωτρήσεις με λεπτομέρειες για τα σχέδια της εταιρείας για άλλους δύο μήνες.

«Επειδή δεν σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε τη γεώτρηση μέχρι να παγώσουν οι συνθήκες στην τοποθεσία», είπε ο Colton.

Η εταιρεία πρέπει επίσης να συμπληρώσει μια αίτηση για να λάβει άδεια εξερεύνησης από την κομητεία Μαραθώνα.

Αν και τίποτα δεν είναι σίγουρο, το έργο θα μπορούσε να οδηγήσει στο πρώτο μεταλλικό ορυχείο στο Ουισκόνσιν από τότε που οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες άρουν το μορατόριουμ εξόρυξης θειούχων της πολιτείας το 2017. Το μορατόριουμ απαιτούσε από τις εταιρείες να αποδείξουν ότι άλλα ορυχεία λειτουργούσαν και στη συνέχεια έκλεισαν για 10 χρόνια χωρίς να προκαλέσουν περιβαλλοντική βλάβη. Μέταλλα όπως ο χρυσός και ο χαλκός που υπάρχουν σε σώματα θειούχου μεταλλεύματος δεν έχουν εξορυχθεί στο Ουισκόνσιν από τότε που έκλεισε το ορυχείο Flambeau το 1997.

Ο Colton είπε ότι η εταιρεία θέλει μια πιο προσεκτική ματιά στη γεωλογία του κοιτάσματος χρυσού-χαλκού, λέγοντας ότι περιέχει χρυσό “υψηλής ποιότητας”. Είπε ότι ο μέσος όρος του χρυσού είναι περίπου εννέα γραμμάρια ανά τόνο, υποστηρίζοντας ότι ένας ογκόλιθος με χρυσό φλοιό που ανακαλύφθηκε στην περιοχή στο παρελθόν περιείχε 400 γραμμάρια ανά τόνο.

«Αυτό είναι κοντά στις 11 ουγγιές ανά τόνο χρυσού, και αυτό είναι απλώς ο βαθμός Bonanza», είπε ο Colton. «Είναι πολύ πλούσιο».

Το Green Light σχεδιάζει να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις σε δύο φάσεις που η καθεμία θα διαρκέσει έξι εβδομάδες. Μόλις ολοκληρωθεί η γεώτρηση, η εταιρεία θα στείλει δείγματα πυρήνα για δοκιμή για να αναλύσει την περιεκτικότητά τους σε χρυσό.

Τα σχέδια της εταιρείας έχουν προσελκύσει αυξανόμενη αντίθεση από περιβαλλοντολόγους και φυλές του Ουισκόνσιν. Στο Wausau, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται πινακίδες στην αυλή που αντιτίθενται στο έργο.

Τον περασμένο μήνα, το Ho-Chunk Nation ενέκρινε ένα ψήφισμα που αντιτίθεται επίσημα στο έργο. Ο εκπρόσωπος δημοσίων σχέσεων της Ho-Chunk, Ryan Greendeer, είπε στο WPR ότι η φυλή είναι πεπεισμένη ότι η πιθανότητα μόλυνσης του νερού υπερτερεί των οικονομικών οφελών που θα μπορούσε να αποφέρει το ορυχείο στην περιοχή.

«Το έθνος Ho-Chunk δεν είναι αντίθετο στην ανάπτυξη», είπε ο Greendeer. «Το πρόβλημα προκύπτει όταν όλοι αυτοί οι φυσικοί πόροι αξιοποιούνται και δεν γίνεται με ηθικό τρόπο».

Το έργο δεν είναι σε φυλετική γη, επομένως το Ho-Chunk Nation δεν εμπλέκεται άμεσα στην αδειοδότηση του έργου.

Κατά τη διάρκεια του δημόσιου σχολίου, το μέλος της φυλής των Menominee, Γκάι Ράιτερ, προέτρεψε τους αξιωματούχους της κομητείας να συμπεριλάβουν φυλές καθώς εξετάζουν τα σχέδια της εταιρείας.

Εγγραφείτε για καθημερινά νέα!

Μείνετε ενημερωμένοι με το ενημερωτικό δελτίο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του WPR.

“Κάθε φορά που αυτές οι εταιρείες εξόρυξης έρχονται στην κοινότητα, είναι η ίδια στρατηγική που χρησιμοποιούν ξανά και ξανά”, είπε ο Reiter. «Αλλά όταν κοιτάς όλα όσα έχουν κάνει, στο ιστορικό τους, σε οποιαδήποτε κοινότητα έχουν πάει ποτέ, η κοινότητα υποφέρει».

Τα μέλη της κοινότητας εξέφρασαν φόβους ότι οποιαδήποτε γεώτρηση ή εξόρυξη στην περιοχή θα απειλούσε την ποιότητα του νερού της περιοχής.

«Η εξόρυξη θειούχων, πάντα και από την ίδια της τη φύση μολύνει και τοξινώνει το νερό στην περιοχή και στο κατάντη, χωρίς αν, και ή αλλά», είπε ο Dan Barth, κάτοικος της πόλης Knowlton.

Ο Stephen Donohue, υδρογεωλόγος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της GreenLight Metals, είπε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει παρακολούθηση της ποιότητας του νερού ανάντη και κατάντη κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης.

Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να δοκιμάσει το νερό που χρησιμοποιείται κατά τη γεώτρηση για τα λεγόμενα forever χημικά γνωστά ως PFAS, τα οποία έχουν εντοπιστεί σε όλα τα πηγάδια της πόλης. Οι κάτοικοι έχουν εκφράσει φόβους ότι τα υγρά γεωτρήσεων μπορεί να εισάγουν τις χημικές ουσίες στα υπόγεια ύδατα. Ο Donohue είπε ότι θα επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει PFAS πριν από τη γεώτρηση και θα χρησιμοποιήσει μόνο προϊόντα γεώτρησης εγκεκριμένα από το DNR.

Η Roberta Walls, η συντονίστρια της μη μεταλλικής εξόρυξης του DNR, είπε στην επιτροπή ότι έχουν αξιολογήσει τη λίστα των υγρών γεωτρήσεων του οργανισμού για το PFAS.

«Οι ειδικοί μας στα υπόγεια ύδατα έχουν επικοινωνήσει και μιλούν με τους κατασκευαστές υγρών γεώτρησης και, μέχρι στιγμής, δεν έχουμε βρει κανένα που να περιέχει PFAS σε αυτούς», δήλωσε ο Walls.

Αλλά ο Ρον Τζέιμς, κάτοικος της κομητείας Langlade, αμφισβήτησε πώς το DNR μπορεί να είναι σίγουρο χωρίς δοκιμή. Θέλει η υπηρεσία να δοκιμάσει τυχόν υγρά τρυπανιού που θα χρησιμοποιηθούν για να επιβεβαιώσει ότι δεν περιέχουν PFAS.

Η εταιρεία είπε ότι το κοίτασμα θα μπορούσε να βοηθήσει στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για μέταλλα που θα χρειαστούν ως μέρος της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια. Τον Μάρτιο, ο Πρόεδρος Μπάιντεν επικαλέστηκε τον νόμο αμυντικής παραγωγής για να διασφαλίσει την πρόσβαση σε κρίσιμα ορυκτά μέσω της περιβαλλοντικά υπεύθυνης οικιακής εξόρυξης, της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης. Η στροφή προς τα ηλεκτρικά οχήματα, τις ηλιακές εγκαταστάσεις και τα αιολικά πάρκα αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση για ορυκτά όπως το λίθιο, το νικέλιο και ο χαλκός, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Ο χρυσός δεν περιλαμβάνεται μεταξύ αυτών.

Μια έκθεση του 2021 από τον οργανισμό ανέφερε ότι η ζήτηση για χαλκό αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο από 40 τοις εκατό για να επιτευχθούν οι στόχοι βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα. Ο χρυσός χρησιμοποιείται σε πολλά ηλεκτρονικά είδη και μια πρόσφατη μελέτη είπε ότι θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την αποθήκευση υδρογόνου ως πηγή ενέργειας χωρίς άνθρακα.

Καθώς η εταιρεία προχωρά προς τα εμπρός, ο Colton είπε ότι δεν υπάρχει οικονομική περίπτωση να κατασκευαστεί ένα ορυχείο μέχρι να μάθουν περισσότερα για τον πόρο.

“Υπάρχει μια πολύ καλή πιθανότητα να μας δείτε να απομακρυνόμαστε από αυτό το έργο”, είπε ο Colton. «Από την άλλη πλευρά, εάν κάνουμε τρυπάνι και τα δεδομένα επανέλθουν και φαίνονται υπέροχα, έχουμε μια αίσθηση δομής, βρίσκουμε πραγματικά λίγο χρυσό και επεκτείνουμε τον πόρο, θα έλεγα ότι μπορείτε να περιμένετε πιθανώς άλλα τρία έως τέσσερα χρόνια τρυπάνι.”

Ακόμα κι αν υπάρχει αρκετός χρυσός στην τοποθεσία, ο Colton είπε ότι θα περάσουν έξι ή επτά χρόνια το νωρίτερο πριν η εταιρεία υποβάλει αίτηση στο ορυχείο.

Σημείωση του συντάκτη: Ο Rob Mentzer συνέβαλε στην αναφορά για αυτήν την ιστορία.

.

Leave a Comment