Είναι νόμιμη η πρόσβαση στα χάπια άμβλωσης μέσω ταχυδρομείου στο Ουισκόνσιν;

Ενώ οι πάροχοι αμβλώσεων έχουν σταματήσει να εκτελούν αμβλώσεις στο Ουισκόνσιν μετά την ανατροπή του Roe εναντίον Wade, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το εάν είναι νόμιμη η πρόσβαση στα χάπια άμβλωσης μέσω ταχυδρομείου στην πολιτεία.

Πριν από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, το Ουισκόνσιν περιόρισε την πρόσβαση στα δύο φάρμακα που έχουν εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ που χρησιμοποιούνται για την πρόκληση αμβλώσεων: τη μισοπροσοτόλη και τη μιφεπριστόνη.

«Ενώ άλλες πολιτείες επέτρεψαν τη λήψη αυτών των φαρμάκων μέσω ταχυδρομείου, το Ουισκόνσιν απαιτούσε βήματα, όπως αυτοπροσώπως εξέταση από γιατρό και αυτοπροσώπως χορήγηση του φαρμάκου», δήλωσε η Miriam Seifter, αναπληρώτρια καθηγήτρια νομικής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν. .

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ανατρέψει τον Roe εναντίον Wade έφερε στο προσκήνιο την απαγόρευση των αμβλώσεων στο Ουισκόνσιν τον 19ο αιώνα. Ο Σέιφτερ είπε ότι η εκτελεστότητα αυτής της απαγόρευσης είναι ασαφής, καθώς το κράτος έχει ακολουθήσει μια διαφορετική σειρά νόμων τις τελευταίες δεκαετίες που ρύθμιζε τις αμβλώσεις, αλλά δεν την απαγόρευσε.

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Ουισκόνσιν Τζος Κάουλ κατέθεσε μήνυση υπό τις οδηγίες του Κυβερνήτη. Ο Τόνι Έβερς, υποστηρίζοντας ότι πιο πρόσφατα νόμοι αντικαθιστούν την απαγόρευση των αμβλώσεων του κράτους.

«Η αγωγή που κατατέθηκε στις 28 Ιουνίου η AG Kaul επιδιώκει να διευκρινίσει το δικαστήριο ότι η απαγόρευση των αμβλώσεων του 19ου αιώνα στο Ουισκόνσιν δεν ισχύει», δήλωσε η Σαμάνθα Στάντλεϊ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης του Ουισκόνσιν.

Εάν η απαγόρευση επιβάλλονταν, θα ίσχυε για την αποβολή φαρμάκων. Ακόμα κι έτσι, ο Seifter είπε ότι θα ήταν ακόμα νόμιμο για τους ανθρώπους να λαμβάνουν χάπια άμβλωσης ταχυδρομικά σύμφωνα με την κρατική νομοθεσία.

«Θα μπορούσε να υπάρξει ευθύνη για έναν αποστολέα, αλλά όχι για τη γυναίκα που αναζητά τα χάπια», είπε ο Seifter. «Και, αυτό βασίζεται σε μια ρητή εξαίρεση στο καταστατικό».

Εγγραφείτε για καθημερινά νέα!

Μείνετε ενημερωμένοι με το ενημερωτικό δελτίο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του WPR.

Οι γιατροί θα μπορούσαν να κατηγορηθούν για κακούργημα για παροχή φαρμάκων που προκαλούν άμβλωση μέσω ταχυδρομείου. Ωστόσο, ο Seifter είπε ότι θα ήταν νόμιμο για έναν γιατρό να συνταγογραφεί και να χορηγεί χάπια για την έκτρωση όταν είναι απαραίτητο για να σώσει τη ζωή του ατόμου που γεννά. Είπε επίσης ότι είναι νόμιμο για τους γιατρούς να χρησιμοποιούν χάπια για την άμβλωση για τη διαχείριση της θεραπείας των αποβολών.

Ο Seifter είπε ότι οι γιατροί βρίσκονται σε μια κατάσταση όπου είναι πιθανό να αλλάξουν τη φροντίδα που παρέχουν λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με το τι θεωρείται νόμιμο.

Η Jenny Higgins, καθηγήτρια και διευθύντρια του Collaborative for Reproductive Equity στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison, σημείωσε ότι τα χάπια άμβλωσης είναι διαθέσιμα για τους ανθρώπους να παραγγείλουν διαδικτυακά. Είπε ότι η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το Plan C και το Aid Access για να παραγγείλουν χάπια για αυτοδιαχειριζόμενες αμβλώσεις.

Ενώ οι παραλήπτες των χαπιών δεν θα αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις, ο Χίγκινς είπε ότι αναμένουν ότι οι νομοθέτες θα αισθανθούν θάρρος να εγκρίνουν νέα νομοθεσία που θα καθιστά υπεύθυνες τις έγκυες γυναίκες.

«Ενώ αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι οι πληροφορίες μας υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να διαχειριστούν τις αμβλώσεις τους χωρίς ποινική τιμωρία στο Ουισκόνσιν, θα περιμέναμε περισσότερες νομικές προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση για την ποινικοποίηση αυτών των ανθρώπων στο μέλλον», είπε ο Χίγκινς.

Ο Seifter είπε ότι η ποινική ευθύνη των εγκύων για την αναζήτηση άμβλωσης ήταν δημοφιλής μέχρι σήμερα και δεν αποτελεί μέρος της νομοθεσίας που σχετίζεται με τις αμβλώσεις σε όλες τις πολιτείες.

«Αλλά, σε αυτό το νομικό τοπίο, δεν είναι ακατόρθωτο», είπε ο Seifter.

Εν τω μεταξύ, ο Kaul είπε ότι δεν θα επιβάλει την απαγόρευση των αμβλώσεων από την πολιτεία, αν και οι τοπικοί εισαγγελείς είπαν ότι θα ασκήσουν υποθέσεις εναντίον παρόχων που παραβιάζουν την απαγόρευση της πολιτείας. Ο Seifter είπε ότι η παρακολούθηση και η επιβολή όσων περνούν μέσω ταχυδρομείου θα ήταν δύσκολη, προσθέτοντας ότι οι πάροχοι δεν είναι πιθανό να εκτεθούν σε ευθύνη.

.

Leave a Comment