Για την κοινότητα των Σιχ, οι πυροβολισμοί του Oak Creek το 2012 είναι σαν μια προειδοποίηση που δεν ελήφθη υπόψη

Στην Ινδία, ο Satwant Singh Kaleka ήταν αγρότης. Η γυναίκα του και οι δύο μικροί γιοι τους ζούσαν σε ένα χωριό κοντά στην πόλη Patiala, στην πολιτεία Punjab. Ήταν ένας πιστός Σιχ που ανέβαζε θρησκευτικά κείμενα στους τοίχους του σπιτιού.

Το 1982, ο Kaleka έφερε την οικογένειά του στις Ηνωμένες Πολιτείες σε αναζήτηση ευκαιρίας. Όπως αμέτρητες άλλες οικογένειες μεταναστών, δούλευε πολλές ώρες σε σκληρές, χειρωνακτικές δουλειές για να εξασφαλίσει την οικογένειά του. Ωστόσο, έπρεπε να κυκλοφορούν πολύ.

Μέχρι το 2012, όμως, οι Kalekas είχαν κάνει την περιοχή του Milwaukee σπίτι τους. Ο Satwant Singh Kaleka είχε φτιάξει ένα σταθερό σπίτι για την οικογένειά του. Είχε γίνει παππούς. Ήταν πρόεδρος του ναού των Σιχ του Ουισκόνσιν — μιας θρησκευτικής κοινότητας που είχε ιδρύσει το 1997 και στην οποία έχυσε χρόνο και ενέργεια στα πρώτα της χρόνια.

Τον Αύγ. 3 εκείνης της χρονιάς, ο Pardeep Kaleka, ένας από τους γιους του Satwant, έγινε 36. Για τον Pardeep, το να δει τον πατέρα του εκείνη την ημέρα ήταν μια ευκαιρία να σκεφτεί πόσο μακριά είχε φτάσει η οικογένεια.

«Δούλεψε όλη του τη ζωή για να δημιουργήσει όχι μόνο ένα καταφύγιο για τον ίδιο και την οικογένειά του, αλλά ένα καταφύγιο για την ίδια την κοινότητα (Σιχ)», είπε ο Pardeep Kaleka. «Και μέχρι εκείνη τη στιγμή, το είχε ολοκληρώσει αυτό».

Ήταν η τελευταία φορά που ο Πάρντιπ έβλεπε τον πατέρα του ζωντανό. Δύο μέρες αργότερα, ένας ένοπλος λευκής υπεροχής μπήκε στο ναό των Σιχ στο προάστιο Όουκ Κρικ καθώς ξεκινούσαν οι Κυριακάτικες λειτουργίες. Άνοιξε πυρ σκοτώνοντας έξι ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και τον Σάτουαντ Καλέκα. Τραυμάτισε άλλους τέσσερις, ανάμεσά τους και έναν αστυνομικό. Ένα από τα μέλη του ναού που τραυματίστηκε εκείνη την ημέρα θα πέθαινε από τα τραύματά του το 2020.

Αυτή την εβδομάδα, ο ναός των Σιχ του Ουισκόνσιν θα σηματοδοτήσει τη 10η επέτειο των πυροβολισμών. Οι ιερείς στο ναό, ή gurdwara, θα εκτελέσουν μια συνεχή λειτουργία προσευχής 48 ωρών. Ο ναός θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικές εκδηλώσεις ανοιχτές στο κοινό και την Παρασκευή θα γίνει αγρυπνία με το φως των κεριών προς τιμήν όσων πέθαναν πριν από μια δεκαετία.

Είναι μια ζοφερή επέτειος. Αλλά για ορισμένα μέλη της κοινότητας των Σιχ, είναι επίσης μια πηγή απογοήτευσης. Τα γυρίσματα στο Oak Creek συνέβησαν μόλις δύο εβδομάδες μετά από μαζικό πυροβολισμό σε κινηματογράφο στην Aurora του Κολοράντο. Τέσσερις μήνες αργότερα, ένας ένοπλος σκότωσε 27 άτομα, τα περισσότερα παιδιά, σε ένα δημοτικό σχολείο στο Newtown του Κονέκτικατ. Η δεκαετία που ακολούθησε θα έβλεπε μια τεράστια αύξηση στον αριθμό των μαζικών πυροβολισμών στην Αμερική. Και από μια Μαύρη Επισκοπική Εκκλησία στη Νότια Καρολίνα μέχρι τη Συναγωγή Tree of Life στο Πίτσμπουργκ, θα δούμε επίσης περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από λευκούς υπερασπιστές σε σπίτια λατρείας μειονοτήτων.

«Ειλικρινά, μερικές φορές φαίνεται ότι αυτό που συνέβη στο Oak Creek αγνοήθηκε», είπε ο Harpreet Singh Saini κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στο Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα. Η μητέρα του σκοτώθηκε στην επίθεση του 2012.

10 χρόνια αργότερα, το γύρισμα «αισθάνεται σαν να συνέβη»

Σήμερα, περίπου 300 οικογένειες είναι μέλη του Oak Creek gurdwara. Φιλοξενεί λειτουργίες τα βράδια της Τετάρτης και τα πρωινά της Κυριακής, που συνοδεύονται πάντα από ένα κοινοτικό γεύμα με ρύζι σαφράν, τηγανητά ζυμαρικά και άλλα ινδικά πιάτα. Τα μέλη της gurdwara κάθονται στο πάτωμα για να φάνε, σύμβολο ταπεινότητας και ισότητας.

Οι άντρες ασκούμενοι της θρησκείας είναι αναγνωρίσιμοι για τα τουρμπάνι τους, τα οποία καλύπτουν τα άκουρα μαλλιά, τα οποία αποτελούν δόγματα του Σιχισμού. Δεν φορούν όλοι οι άντρες στη θρησκεία τουρμπάνι, αλλά για πολλούς η υιοθέτηση του τουρμπάνι και της γενειάδας είναι μια ιεροτελεστία που έρχεται αργότερα στη ζωή και ένα σημάδι αφοσίωσης στις αξίες της θρησκείας για την υπηρεσία προς τους άλλους και την προστασία της κοινότητας.

Μέσα στο ναό, τα μέλη της gurdwara και άλλοι επισκέπτες πρέπει να αφαιρέσουν τα παπούτσια τους και να καλύψουν τα κεφάλια τους. Σε μια αίθουσα βιβλιοθήκης έξω από την κύρια αίθουσα λατρείας υπάρχουν μεγάλα πορτρέτα των ιδρυτών του Σιχισμού, γνωστών ως οι 10 γκουρού.

Σε έναν άλλο τοίχο υπάρχουν πορτρέτα των πέντε ανδρών και μιας γυναίκας που πέθαναν τον Αύγουστο. 5, 2012.

Εκείνη την ημέρα, ο ένοπλος έφτασε γύρω στις 10:30 π.μ., κοντά στην αρχή της κυριακάτικης λειτουργίας, αλλά πριν φτάσουν εκεί οι περισσότερες οικογένειες. Σκότωσε δύο αδέρφια, τη Sita και τον Ranjit Singh, στο πάρκινγκ μπροστά από το κτίριο. Μέσα, έι πυροβόλησε άλλους. Μια ομάδα γυναικών στριμώχνονταν τρομαγμένη στο ντουλάπι και πέρασε από δίπλα τους.

Ο Μπράιαν Μέρφι ήταν σε περιπολία για το αστυνομικό τμήμα του Όουκ Κρικ εκείνη την εποχή. Έφτασε στο ναό λιγότερο από δύο λεπτά μετά την κλήση. Αλλά δεν ήξερε τι είχε συμβεί. ο αποστολέας είπε ότι θα μπορούσε να ήταν ένας καυγάς ή κάποια άλλη διαπροσωπική διαμάχη.

Εγγραφείτε για καθημερινά νέα!

Μείνετε ενημερωμένοι με το ενημερωτικό δελτίο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του WPR.

Ο Μέρφι είδε κάποιον να τρέχει έξω από την εξώπορτα του ναού.

«Φώναξα, «Αστυνομία, σταματήστε!» είπε ο Μέρφι. «Και μετά σκάει το χέρι του με το όπλο μέσα και πυροβολούμε και οι δύο».

Ο Μέρφι αστόχησε. Ο ένοπλος τον πυροβόλησε 15 φορές. Είπε ότι είναι θαύμα που είναι ακόμα ζωντανός. Ένας άλλος αξιωματικός που έφτασε λίγα λεπτά αργότερα, ο Sam Lenda, πυροβόλησε τον ένοπλο, ο οποίος στη συνέχεια αυτοπυροβολήθηκε θανάσιμα.

Ο Πάρντιπ Καλέκα αργούσε να πάει στο ναό εκείνη την ημέρα και αυτός και η νεαρή οικογένειά του σταμάτησαν στο οδόφραγμα της αστυνομίας. Σύντομα, εκατοντάδες μέλη της κοινότητας είχαν συγκεντρωθεί σε μια αίθουσα μπόουλινγκ απέναντι. Μία προς μία, η αστυνομία ζήτησε από τα μέλη της οικογένειας να αναγνωρίσουν τους νεκρούς. Ο Καλέκα άκουσε από τη μαμά του. Άρχισε να καταλαβαίνει ότι ο πατέρας του δεν είχε επιζήσει.

«Ο πατέρας μου θα έκανε τα πάντα για να επιστρέψει στην κοινότητά του, στην οικογένειά του», είπε ο Pardeep Kaleka. «Ήταν ο πιο αποφασιστικός άντρας που έχω δει ποτέ… Ήξερα πριν ειδοποιήσουν ότι ήταν πιθανότατα ένας από τους ανθρώπους που πέθαναν μέσα».

Ο Navi Gill, ανιψιός του Satwant Kaleka, ήταν 18 ετών και είχε μόλις αποφοιτήσει από το γυμνάσιο. Σήμερα είναι φοιτητής ιατρικής. Όσο κι αν έχει αλλάξει η δική του ζωή και ο υπόλοιπος κόσμος, είπε ότι υπάρχουν στιγμές που αισθάνεται ότι δεν έχει περάσει καθόλου χρόνος.

«Ορισμένες από τις αναμνήσεις είναι τόσο έντονες, που μοιάζει σαν να συνέβη», είπε ο Gill. “Και τότε συνειδητοποιείς, όχι, αυτοί οι άνθρωποι έχουν φύγει από τη ζωή μας εδώ και 10 χρόνια. Και σου λείπουν.”

Μετά την τραγωδία, μέλη της κοινότητας των Σιχ αφοσιώθηκαν στην υπηρεσία

Η θρησκεία των Σιχ έχει μια έννοια που ονομάζεται seva, ή υπηρεσία. Ένας τρόπος με τον οποίο οι Σιχ σε όλη τη χώρα θα παρακολουθήσουν τη 10η επέτειο της επίθεσης είναι με εκδηλώσεις κοινωφελούς εργασίας. Υποστηρικτές εντός της κοινότητας ασκούν επίσης πιέσεις στο Κογκρέσο για τρία νομοθετήματα που σχετίζονται με την προστασία των μειονοτικών θρησκευτικών κοινοτήτων.

Η εκτελεστική διευθύντρια του Συνασπισμού Σιχ Ανίσα Σινγκ είπε ότι οι Σιχ ζητούν από το Κογκρέσο να λάβει μέτρα για ένα νομοσχέδιο που θα εξουσιοδοτεί γραφεία εγχώριας τρομοκρατίας εντός του FBI και άλλων ομοσπονδιακών υπηρεσιών. Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής του Ουισκόνσιν. Ο Ρον Τζόνσον αντιτάχθηκε στο νομοσχέδιο όταν ήρθε στη Γερουσία νωρίτερα αυτό το έτος, και οι Ρεπουμπλικάνοι το ψήφισαν. Ένα άλλο θα ενίσχυε την επιβολή των νόμων για τα εγκλήματα μίσους. Ένας τρίτος νόμος θα παρείχε επιχορήγηση για τους οίκους λατρείας που πρέπει να αυξήσουν την ασφάλεια των κτιρίων.

Η επέτειος «είναι μια στιγμή για ενδοσκόπηση και προβληματισμό, αλλά είναι επίσης ένα κάλεσμα για δράση», είπε ο Σινγκ. «Σε 10 χρόνια, δεν μπορούμε να κάνουμε την ίδια συζήτηση ή να πιέζουμε για την ίδια ελάχιστη δράση που πιέζαμε για 10 χρόνια πριν και 10 χρόνια πριν από αυτό».

Για τον Pardeep Kaleka, τα γυρίσματα θα άλλαζαν την πορεία της ζωής του. Θα άφηνε τελικά τη δουλειά του ως εκπαιδευτικός για να αφοσιωθεί στην καταπολέμηση του εξτρεμισμού.

Τους μήνες που ακολούθησαν τα γυρίσματα, θα έκανε στον εαυτό του μια αδύνατη ερώτηση: Τι θα έκανε κάποιον να κάνει κάτι τέτοιο;

Τα μέσα ενημέρωσης που αναφέρουν τον πυροβολισμό έδωσαν επιφανειακές απαντήσεις. Ο ένοπλος ήταν ενεργό μέλος ομάδων μίσους. Τους μήνες πριν από τον Αύγ. 5, 2012, είχε χάσει ένα σπίτι από κατάσχεση και η κοπέλα του είχε χωρίσει μαζί του. Δεν άφησε ένα μανιφέστο ή ένα ίχνος γραπτών στο Διαδίκτυο, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι πιθανότατα στόχευσε τον ναό των Σιχ επειδή τα μέλη του είναι εμφανώς διαφορετικά: ως επί το πλείστον με καφέ δέρμα, μερικά με τουρμπάνι.

Ο Καλέκα προσέγγισε έναν πρώην υπερασπιστή των λευκών στην περιοχή του Μιλγουόκι, τον Άρνο Μιχαέλις, σε μια προσπάθεια να μάθει πώς θα μπορούσαν να παρασυρθούν οι άνθρωποι σε εξτρεμιστικές ιδεολογίες. Οι δυο τους έγιναν φίλοι. Θα έγραφαν ένα βιβλίο μαζί και θα άρχιζαν μια μη κερδοσκοπική υπηρεσία για παιδιά.

Σήμερα, το κύριο έργο του Kaleka είναι να κάνει θεραπεία για ανθρώπους που έχουν αιχμαλωτιστεί από εξτρεμιστικές ιδεολογίες, για να τους βοηθήσει να βρουν μια διέξοδο. Έχει συνεργαστεί με λευκούς υπερασπιστές, ισλαμιστές, ακόμη και οικοτρομοκράτες.

«Ο λόγος που κάνω αυτή τη δουλειά είναι επειδή πιστεύω ότι ως κοινωνία, δεν παίρνουμε αρκετά ανάντη», είπε, «Προσπαθώ να αποτρέψω τον επόμενο (τους πυροβολητές ναών των Σιχ) εκεί έξω από το να βλάψει οποιαδήποτε κοινότητα».

Κάνει αυτή τη δουλειά γιατί αυτές είναι οι αξίες του. Ωστόσο, πριν από τη 10η επέτειο του πυροβολισμού, έχει ξεκάθαρα μάτια σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ακόμη η κοινωνία για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού και τον τρόπο με τον οποίο η εύκολη διαθεσιμότητα των όπλων έχει συμβάλει στην αύξηση των μαζικών πυροβολισμών.

«Φοβάμαι ότι ακόμα δεν καταλαβαίνουμε τη σοβαρότητα αυτού που περνάμε αυτή τη στιγμή», είπε, «θα πάμε σε ένα μέρος όπου θα χειροτερέψει πολύ πριν βελτιωθεί».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις του ναού των Σιχ του Ουισκόνσιν για τον εορτασμό της 10ης επετείου από τους πυροβολισμούς, επισκεφθείτε το oakcreek10.squarespace.com.

.

Leave a Comment